Actueel

Reactie Douane problemen IT-systemen

Transport en Logistiek Nederland (TLN), Fenex en evofenedex hebben begin maart aan de bel getrokken bij de ambtelijke top van de Douane, vanwege de langdurige en regelmatige verstoringen in de douanesystemen. In een reactie laat de Douane weten de zorgen van het bedrijfsleven te begrijpen.

Lees meer

Grote zorgen bij bedrijfsleven om douanesystemen

TLN, Fenex en evofenedex hebben vrijdag opnieuw aan de bel getrokken bij de douane over de regelmatige en langdurige verstoringen in de douanesystemen. De haperingen in de IT-systemen hebben een enorme impact op de logistieke processen, waarvan het bedrijfsleven ernstige hinder ondervindt. De drie organisaties vragen de douane daarom om zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Lees meer

Grote zorgen bij bedrijfsleven om douanesystemen

TLN, Fenex en evofenedex hebben vrijdag opnieuw aan de bel getrokken bij de douane over de regelmatige en langdurige verstoringen in de douanesystemen. De haperingen in de IT-systemen hebben een enorme impact op de logistieke processen, waarvan het bedrijfsleven ernstige hinder ondervindt. De drie organisaties vragen de douane daarom om zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Lees meer

Mededeling OGA niet in DMS

Fenex heeft van leden veel reacties ontvangen op het bericht van de Douane dat de maandelijkse OGA (Overzicht Gedane Aangiften) niet langer door de Douane verstrekt zal worden als de overgang naar DMS straks is voltooid. Wij hebben de Douane laten weten dat deze mededeling, via een kort bericht van de Nationale Helpdesk, nogal rauw op het dak van onze leden viel. Ook omdat werd medegedeeld dat vragen over het stopzetten van de toezending door hen niet worden beantwoord.

Lees meer

Mededelingen omtrent ICS 2 Release 2

Er zijn grote veranderingen op komst voor het binnenbrengen van luchtvracht in de EU. Lidstaten zullen op verschillende momenten overgaan op het nieuwe systeem. Indien goederen in een andere lidstaat binnenkomen, moet je goed uitzoeken welke overgangsperiode in die lidstaat geldt. Nederland neemt ICS2 R2 vanaf 1 juli 2023 in gebruik.

Lees meer

Overgangsperiode AES start 8 mei 2023

Afgelopen week heeft de Douane op meerdere kanalen bekendgemaakt dat de overgangsperiode van AES op 8 mei 2023 start en waarschijnlijk tot eind september duurt.

Lees meer

Akkoord Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)

In Brussel is een akkoord bereikt over het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Met dit systeem, dat vanaf oktober 2023 in werking gaat, moet bij de import van goederen in de EU betaald worden voor de CO2-uitstoot.

Lees meer

e-FBL

Fenex is verheugd te kunnen meedelen dat zij met FIATA de licentieovereenkomst heeft vernieuwd en dat Fenex-leden vanaf vandaag via FIATA gebruik kunnen gaan maken van de e-FBL.

Lees meer

Implementatie DMS wordt hervat

De implementatie van DMS gaat binnenkort weer van start. Er is een nieuwe planning gemaakt voor DMS (4.0) Invoer, uitvoer (normale procedure) en DMS (4.1) Vergunninghouders IIAA. De implementatie van DMS 4.0 en 4.1 is uiterlijk op 1 januari 2024 afgerond. De aansluitproblemen op de debiteurenadministratie die de Douane eerder ondervond zijn opgelost.

Lees meer

Voornemen tot invoeren nieuwe en gewijzigde tarieven door het ministerie van LNV

Fenex heeft onlangs input geleverd op de (wijzigings)voorstellen van het ministerie van LNV voor het invoeren van een aantal tarieven. De voorstellen zijn gedaan omdat er volgens het ministerie een noodzaak is tot efficiëntere inzet van dierenartsen en het verminderen van no shows. Daarbij is door het bedrijfsleven aangegeven dat waarde wordt gehecht aan coulance, gezien de verstoringen in de supply chain. Een flexibele houding van de NVWA kan bijdragen aan een verbetering van de afhandeling van veterinaire zendingen.

Lees meer

Compensatieregelingen Brexit Adjustment Reserve (BAR) open per 1 november as.

Doe je zaken met het Verenigd Koninkrijk? En moest of moet je aanpassingskosten maken door Brexit? De Brexit Adjustment Reserve (BAR) komt je tegemoet. De BAR bedrijfslevenregelingen werden meerdere keren uitgesteld, maar gaan binnenkort open: vanaf 1 november 09:00 uur. We adviseren de regeling nu alvast te bekijken, zodat je 1 november goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Lees meer

Fenex roept Europese Commissie op de CBER niet te verlengen

Fenex heeft op 3 oktober haar feedback ingediend op de CBER (Consortia Block Exemption regulation). Deze regeling geeft containerrederijen de mogelijkheid om o.a. capaciteit te managen en data te delen. De Europese Commissie heeft via een call for evidence input gevraagd om te kunnen beslissen of de CBER verlengd moet worden, of moet worden ingetrokken. Fenex is actief bij dit dossier betrokken.

Lees meer

Storingen bij de Douane / Werkbezoek staatsecretaris Douane en Toeslagen Aukje de Vries

Naar aanleiding van de gezamenlijke brief van verschillende koepels over de storingen bij de aangiftesystemen van de Douane heeft staatssecretaris Douane en Toeslagen Aukje de Vries op 12 september een werkbezoek afgelegd in de haven van Rotterdam. Bij een van de zeeterminals werd de staatssecretaris door verschillende ketenpartijen, waaronder Fenex, geïnformeerd over de impact die deze storingen hebben.

Lees meer

ODB mededeling: Uitvoering Horizontale accijnsrichtlijn 2020 vertraagd

De Belastingdienst Douane heeft laten weten dat de uitvoering van de Europese Horizontale accijnsrichtlijn 2020 is vertraagd. De ‘Horizontale accijnsrichtlijn 2020’ gaat over regels voor alle accijnsgoederen en zorgt ook voor automatisering van de accijnsregistratie van het vervoer binnen Europa. Met de invoering van de nieuwe Horizontale accijnsrichtlijn 2020 wordt het gebruik van EMCS uitgebreid. Om te voldoen aan de uitvoering van de nieuwe Europese richtlijn moet ook het Nederlandse deel van EMCS uitgebreid worden. Daarnaast moet het Nederlandse deel van EMCS eerst vernieuwd worden, voordat het kan worden uitgebreid.

Lees meer

Nationale AI Cursus voor Logistiek en Maritiem is gelanceerd

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert in samenwerking met de Topsector Logistiek, de online gratis cursus: AI voor Logistiek en Maritiem. In deze gratis online cursus leren cursisten in hun eigen tempo wat AI is, wat de kansen en uitdagingen zijn van artificiële intelligentie (AI) en hoe hiermee aan de slag te gaan in de eigen organisatie. In slechts 4 uur maakt je door middel van video’s, opgaven en prikkelende stellingen kennis met AI-toepassingen in de maritieme en logistieke wereld.

Lees meer

Politie waarschuwt voor fraude met EAN-nummers

Criminelen maken in toenemende mate gebruik van identiteitsfraude via zogenoemde EAN-codes. Daarvoor waarschuwt de Zeehavenpolitie. Via deze unieke code proberen drugsbendes informatie in handen te krijgen over containers.

Lees meer

Nieuwe planning overgang naar DMS 4.0 gepubliceerd

De nieuwe planning voor de implementatie voor DMS 4.0 is bekend. Deze geldt voor aangevers die nu aangifte doen via de normale procedure in Aangiftesysteem (AGS). De planning is besproken en vastgesteld met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB).

Lees meer

Betaaltermijn naar 30 dagen voor MKB

Er komt een wetswijziging aan met betrekking tot de betaaltermijn die grote ondernemingen hanteren tegenover mkb-ondernemingen. Een grote onderneming moet een mkb-onderneming binnen 30 dagen betalen, contractuele afwijkingen zijn nietig (ongeldig). Als de grote onderneming niet binnen 30 dagen betaalt, is de grote onderneming buitengerechtelijke incassokosten en (wettelijke handels)rente verschuldigd.

Lees meer

Fenex-diner met staatssecretaris De Vries

Staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane was donderdag te gast op het Fenex-diner in Rotterdam. Onder het toeziend oog van tweehonderd genodigden werd de bewindspersoon bevraagd over de samenwerking tussen douane en expediteur.

Lees meer

Minimaal lege kilometers rijden en als het kan per spoor

Met de vraag wat expediteurs en duurzaamheid met elkaar te maken hebben, ging Fenex deze week langs bij Stefan Pompe van Ferliner in het Brabantse Hedel. ‘Wat wij vooral doen is slimme oplossingen verzinnen om minimaal lege kilometers te maken en ladingen zoveel mogelijk te verplaatsen naar duurzamere modaliteiten.’

Lees meer

Campagne tegen foute aangiften

Fouten in aangiften brengen voor zowel de douane als de bedrijven extra werk met zich mee en verstoren de logistiek. Daarom starten evofenedex en TLN/Fenex samen met de douane een campagne om de kwaliteit van de aangiften rond goederen te verhogen.

Lees meer

Aanlanding verse vis – nieuwe regels

Vanaf 1 april a.s. is vereist dat verse vis die aan land komt (met vissersboot) bij aanlanding moet worden gewogen. Dit is naar aanleiding van een Europese verordening.

Lees meer

Consortia Block Exemption Rule (CBER)

De huidige block exemption regel vervalt in april 2024. CLECAT wil dat herziening hiervan vroeg plaatsvindt, zodat de belangen van expediteurs goed worden vertegenwoordigd.

Lees meer

P&O Ferries ontslaat 800 werknemers, zorgen nemen toe

De Britse ferrymaatschappij P&O Ferries voert de komende dagen geen diensten uit. Ook heeft het bedrijf direct ontslag aangekondigd voor minimaal 800 medewerkers. Alle veerdiensten zijn gestaakt wat betekent dat de ferries tussen Rotterdam – Hull en Dover – Calais geen overtochten maken. TLN houdt de situatie in de gaten en maakt zich zorgen over de gevolgen voor het transport tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Lees meer