Actueel

Voorkom veelvoorkomende fouten bij transport VK

Ondanks een aantal incidenten zijn de eerste weken van de nieuwe Brexit fase redelijk goed verlopen. Toch merkt de Britse douane op dat bepaalde fouten veel voorkomen. In dit artikel lees je hoe je die kan voorkomen.

Lees meer

‘Data en persoonlijk komen bij ons samen’

Het jaar 2022 staat voor de deur en deze week blikken we in eindejaarsinterviews met verschillende leden van TLN en FENEX terug, maar ook vooruit. De 62-jarige Ad Schoenmakers zit al 32 jaar in het vak en is directeur van wereldwijd expediteur Ritra Cargo. ‘Wat ik zo mooi vind is dat de hele wereld rondom expeditie en supply chain altijd in verandering is’, zegt hij.

Lees meer

Wereldhandel verder onder druk door uitsluiten expediteurs

Rederij Hamburg Süd heeft verschillende Fenex-leden laten weten dat zij vanaf het nieuwe jaar geen lading accepteren van expediteurs. Dat is economisch en maatschappelijk onwenselijk, zegt Fenex-voorzitter Roderick de la Houssaye. Door concurrenten uit te sluiten neemt de druk op de logistieke keten en wereldhandel alleen maar verder toe.

Lees meer

Verhuizing Fenex

Op 1 januari verhuist Fenex naar het TLN-kantoor. Zodra de coronamaatregelen het toestaan, ben je welkom in Zoetermeer.

Lees meer

1 januari strengere douaneregels VK

Vanaf 1 januari 2022 gelden strengere douaneregels voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Voorkom vertraging of stilstand en bereid je op tijd voor.

Lees meer

Brits douanesysteem verplicht vanaf 1 januari

Let op! Vanaf 1 januari scherpt het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen fors aan en moeten alle goederen bij import en export vooraf aangemeld zijn via het Britse douanesysteem. Fenex roept bedrijven op om zich op tijd voor te bereiden.  

Lees meer

Problemen containervervoer: meer dan alleen digitalisering

Problemen in de wereld van het containervervoer. Ze halen zelfs de algemene pers. Goederen komen niet op tijd aan en de transportkosten rijzen de pan uit. Vraag en aanbod zijn uit balans. Om in de toekomst de logistieke keten beter te laten functioneren, zijn volgens betrokkenen verdergaande digitalisering, standaardisering en het delen van data onontkoombaar. Moeten we er daarom nu extra op inzetten? En wie neemt daarbij het voortouw? In gesprek met drie deskundigen vanuit verschillende invalshoeken.

Lees meer

Brexitwebinar: voorbereiden op wijzigingen 2022

Vanaf 1 januari 2022 veranderen de douaneformaliteiten voor vervoer naar het Verenigd Koninkrijk. Om de logistieke keten daarop voor te bereiden, organiseren het VK en de Franse douane een gratis webinar.

Lees meer

Douane waarschuwt: strengere handhaving

De Douane heeft Fenex laten weten dat zij gaan handhaven op het niet aanbieden van ter controle geselecteerde uitgaande zendingen. Als goederen niet worden aangeboden, worden boetes uitgeschreven, waarschuwt de Douane.

Lees meer

Invoer CVB redelijk soepel verlopen

Op maandag 4 oktober 2021 is het Container Vrijgave Bericht (CVB) ingegaan. Daarmee is de procedure voor het indienen van nadere uitgiften voor goederen van buiten de Europese Unie veranderd. Hoewel er opstartproblemen zijn, is de overgang redelijk soepel verlopen.

Lees meer

Fenex: gebruik winst voor herstel markt

Fenex begrijpt dat rederijen de rol van expediteurs willen overnemen. Dat is overigens niet nieuw, rederijen proberen al jaren eigen expediteurs op te zetten en een deel van de markt over te nemen.  Dit motiveert expediteurs alleen maar meer om toegevoegde waarde in de keten te blijven leveren.

Lees meer

Vooraankondiging Fenex-jaardiner

We kijken er enorm naar uit om in deze tijd weer een Fenex-diner te kunnen organiseren. Een tijd waarin de supply chain in de hele wereld piept en kraakt, waarin de rimpelingen in de economie voor enorme golven in de wereld van de logistiek zorgen én een tijd waarin de rol van de expediteur alleen maar groter en belangrijker wordt. Maar ook een tijd waarin we als sector uitdagingen hebben op het gebied van personeel, digitalisering en een veranderende markt.

Lees meer

CVB op 4 oktober actief: voorkom stilstand in de haven!

Aanstaande maandag 4 oktober wordt het Container Vrijgave Bericht (CVB) actief en verandert de procedure voor het indienen van nadere aangiften voor goederen buiten de EU en dus ook het Verenigd Koninkrijk. Om stilstand in de haven te voorkomen, roept Fenex op om je voor te bereiden op de nieuwe werkwijze.

Lees meer

VK/Brexit: Uitstel maatregelen naar 1 januari 2022

Vanochtend heeft de Britse regering bekendgemaakt dat er toch uitstel komt op invoering fase 2 van het Border Operating Model. De kern is dat de geplande wijzigingen voor 1 oktober a.s. worden verplaatst naar 1 januari 2022.

Lees meer

Wat leren we van het Suezincident?

300 meter breed is het Suezkanaal op het smalste deel. Door die 300 meter vaart dagelijks voor meer dan 9 miljard dollar aan goederen. Dus toen containerschip Ever Given dwars in het kanaal kwam te liggen, gingen alle alarmbellen af. Roderick de la Houssaye (voorzitter van Fenex en CEO bij NedCargo) en Marco Post (voorzitter van de Alliantie Zeecontainervervoerders en directeur bij H.N. Post en Zonen) blikken terug op een zeldzaam incident. Morgen arriveert de Ever Given in Rotterdam.

Lees meer

CVB-webinar beschikbaar

Fenex heeft speciaal voor haar leden een online meeting georganiseerd over het Container Vrijgave Bericht (CVB).

Lees meer

CVB: ’Wacht niet af tot het zo ver is’

Volle kades met lading die niet mag worden weggevoerd van de terminal. Het is de nachtmerrie van elke partij die onderdeel maakt van de (maritieme) logistieke keten. In oktober kan deze nachtmerrie realiteit worden als je niet goed bent voorbereid. Wat staat je te doen?
Op 1 oktober is het Container Vrijgave Bericht (CVB) een feit.

Lees meer

Nieuwe e-commerce regelgeving per 1 juli

Op 1 juli aanstaande treedt nieuwe e-commerce regelgeving in werking. Over alle goederen die van buiten de EU rechtstreeks aan de consument worden afgeleverd, moet btw worden betaald. De vrijstelling van € 22,- komt namelijk te vervallen

Lees meer

Dienstverlening rederijen ondermaats

Terwijl de vervoerstarieven torenhoog zijn en reders recordwinsten boeken, blijft de dienstverlening van rederijen ondermaats. De aanhoudende containercrisis staat internationale handel en economisch herstel in de weg, aldus Fenex-voorzitter Roderick de la Houssaye.

Lees meer

Groei van duurzame energie

Steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen (ook wel PV-systeem of PV-installatie genoemd). Volgens het CBS nam in 2019 het opgesteld vermogen bij bedrijven met 59% toe ten opzichte van 2018. Een flinke groei dus, ook in de logistieke sector. Dat komt deels door het feit dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. Is dit niet het geval, dan mag een gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor in gebruik zijn. Zonnepanelen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarnaast kun je zonnepanelen gebruiken om met duurzame energie je CO2 footprint te verlagen.

Lees meer

Afhandeling containers is een gezamenlijke uitdaging

Partijen binnen de Logistieke Alliantie slaan de handen ineen om de verwachte stormvloed aan containers, bestemd voor de Rotterdamse haven, zo snel mogelijk te verwerken. FENEX roept haar leden op direct contact te zoeken met opdrachtgevers en vervoerders om in overleg containers buiten piektijden te leveren.

Lees meer

Blokkade Suezkanaal verstoort containervervoer

Op 29 maart 2021 is het containerschip ‘Ever Given’ losgekomen. Het schip is weer in de vaart en de containervaart door het Suezkanaal is weer op gang aan het komen. Fenex heeft voor haar leden een Q&A gemaakt die regelmatig zal worden bijgewerkt.

Lees meer

Het Container Vrijgave Bericht (CVB) is uitgesteld tot 1 oktober 2021

De Douane heeft besloten om de invoering van de 1e fase van het Container Vrijgave Bericht (CVB) uit te stellen tot 1 oktober 2021. Met de invoering van het nieuwe CVB-systeem wordt voortaan vooraf gecontroleerd of de nadere aangifte van een maritieme lading kan worden afgeschreven op de Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO). De 1e fase zou op 1 mei 2021 van start gaan, maar wordt vanwege Brexit en de coronacrisis uitgesteld. Wel wordt per 1 mei de koppeling tussen aangiftesysteem AGS en de ATO al klaargezet.

Lees meer

‘We hebben een kans om groener uit de crisis te komen’

‘Onder iedere duurzame transportoplossing hoort een businesscase en die kun je het beste maken met je klant, je verlader’, aldus Roderick de la Houssaye, directeur/eigenaar van Nedcargo. ‘Maar we willen ook commitment van de overheid. Die moet het mogelijk maken voor ons om in duurzaam transport te investeren, om te ondernemen’.

Lees meer

Brexit-blog
VK stelt Brexit-controles uit

Vooraanmeldingen en gezondheidscertificaten voor veel dierlijke of fytosanitaire producten zijn bij invoer in Engeland pas vanaf 1 oktober 2021 verplicht. Dat was eerder 1 april 2021. Ook andere controles en verplichtingen zijn uitgesteld. Om de Britse industrie tegemoet te komen, hebben de Britten een fasering van con...

Lees verder

Webinar Markttoezichtverordening op 19 februari 2021

Op 16 juli 2021 zal de nieuwe verordening (2019/1020) betreffende markttoezicht en conformiteit van producten in werking treden (enkele artikelen zijn op 1 januari reeds in werking getreden). Deze verordening introduceert de ‘fulfilment dienstverlener’. Logistiek dienstverleners kunnen onder bepaalde voorwaarden en voor specifiek genoemde producten extra aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden hebben jegens de markttoezichtautoriteiten.

Lees meer

Digitale platformen disruptief op de expeditiemarkt

De opkomst van digitale boekingsplatforms beïnvloedt de expeditiesector. De afgelopen maanden heeft Fenex meegewerkt aan een onderzoek van Smartport, uitgevoerd door TNO en de Erasmus Universiteit, naar het effect van deze platformen op de expeditiesector.

Lees meer

Online event: Digitale platformen in de expeditiemarkt

De containertransportmarkt is groot. Jaarlijks gaan miljoenen containers de wereld rond. Online boekingsplatforms hebben deze markt sterk veranderd. Wie nu een lading de wereld over wil sturen, tikt wat gegevens in, checkt de opties en kosten en reserveert een container. Zo regel je in no time het gewenste transport.

Lees meer

Staken vrachtvluchten KLM zou dramatische gevolgen hebben voor de Nederlandse economie

De Nederlandse overheid heeft aanvullende maatregelen aangekondigd in het kader van de bestrijding van COVID-19, waaronder een algeheel vliegverbod vanuit en naar een aantal landen. Ook wordt een tweede coronatest voor reizigers, waaronder de bemanning van vrachtvliegtuigen verplicht gesteld. KLM geeft aan dit laatste niet aanvaardbaar te vinden in haar rol als werkgever.

Lees meer

Brexit: extra hulp bij het voormelden

Sinds 1 januari vormt het voormelden van douanedocumenten voor vervoer met het Verenigd Koninkrijk een extra onderdeel van het werk. In verreweg de meeste gevallen loopt dit goed. Maar helaas niet altijd. Daarom komt Portbase met vier korte instructievideo’s met praktische tips.

Lees meer