Actueel

Brexit-blog
Vervoer naar VK en gebruik van delayed declarations

Vervoer je goederen naar het VK en maakt de importeur gebruik van delayed declarations (ook wel bekend als de C-status regeling)? Zorg dat je in ieder geval beschikt over het GB EORI nummer van de ontvangende partij in Engeland. Bij non-inventory linked ports moet de vervoerder het GB EORI nummer bij zich hebben tijden...

Lees verder

Webinar Markttoezichtverordening op 19 februari 2021

Op 16 juli 2021 zal de nieuwe verordening (2019/1020) betreffende markttoezicht en conformiteit van producten in werking treden (enkele artikelen zijn op 1 januari reeds in werking getreden). Deze verordening introduceert de ‘fulfilment dienstverlener’. Logistiek dienstverleners kunnen onder bepaalde voorwaarden en voor specifiek genoemde producten extra aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden hebben jegens de markttoezichtautoriteiten.

Lees meer

Digitale platformen disruptief op de expeditiemarkt

De opkomst van digitale boekingsplatforms beïnvloedt de expeditiesector. De afgelopen maanden heeft Fenex meegewerkt aan een onderzoek van Smartport, uitgevoerd door TNO en de Erasmus Universiteit, naar het effect van deze platformen op de expeditiesector.

Lees meer

Online event: Digitale platformen in de expeditiemarkt

De containertransportmarkt is groot. Jaarlijks gaan miljoenen containers de wereld rond. Online boekingsplatforms hebben deze markt sterk veranderd. Wie nu een lading de wereld over wil sturen, tikt wat gegevens in, checkt de opties en kosten en reserveert een container. Zo regel je in no time het gewenste transport.

Lees meer

Staken vrachtvluchten KLM zou dramatische gevolgen hebben voor de Nederlandse economie

De Nederlandse overheid heeft aanvullende maatregelen aangekondigd in het kader van de bestrijding van COVID-19, waaronder een algeheel vliegverbod vanuit en naar een aantal landen. Ook wordt een tweede coronatest voor reizigers, waaronder de bemanning van vrachtvliegtuigen verplicht gesteld. KLM geeft aan dit laatste niet aanvaardbaar te vinden in haar rol als werkgever.

Lees meer

Brexit: extra hulp bij het voormelden

Sinds 1 januari vormt het voormelden van douanedocumenten voor vervoer met het Verenigd Koninkrijk een extra onderdeel van het werk. In verreweg de meeste gevallen loopt dit goed. Maar helaas niet altijd. Daarom komt Portbase met vier korte instructievideo’s met praktische tips.

Lees meer

Sneltest verplicht vanaf dinsdag

Vanaf dinsdag 19 januari 00:01 zijn vrachtwagenchauffeurs die met de ferry van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vervoeren verplicht om een sneltest te doen.

Lees meer

Brexit-werkproces inkomende veterinaire goederen

De eerste week van de Brexit is een feit. Over het algemeen vielen de gemelde problemen mee, maar de volumes waren nog minimaal. Helaas is op veterinair vlak wel het een en ander misgegaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Frankrijk hebben zich problemen voorgedaan.

Lees meer

De verplichte ENS-aangifte

Als vervoerder ben je verplicht als je de Brits-Franse grens over gaat, een ENS-aangifte te doen. Dit geldt als je als vervoerder met een begeleide vracht de grens passeert.

Lees meer

Hoofdpunten Brexit-deal

Op 24 december hebben de onderhandelingsteams van de EU en het VK een overeenkomst bereikt over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. De betrokken departementen hebben gedurende de kerstperiode handels- en samenwerkingsovereenkomst EU-VK bestudeerd en het kabinet heeft op 27 december haar goedkeuring aan de deal gegeven.

Lees meer

Gevolgen btw en Brexit

De Brexit heeft btw-gevolgen voor alle ondernemers die transacties met het Verenigd Koninkrijk (VK) verrichten. Vanaf 2021 is het VK voor de levering en afname van diensten een land buiten de EU.

Lees meer

Brexit-deal biedt duidelijkheid, maar verandert weinig

‘Het Verenigd Koninkrijk maakt vanaf 1 januari geen deel meer uit van de Europese Unie. Na de jaarwisseling is het VK een zogenaamd “derde land” en zijn douaneformaliteiten een feit. Ook zullen er, in tegenstelling tot vervoer tussen EU-lidstaten, controles op in- en uitgaande goederen plaatsvinden. Het handelsakkoord verandert daar niets aan’, aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post.

Lees meer

TLN raadt transporten naar VK tot nader order af

Het Verenigd Koninkrijk heeft laten weten dat vanwege de besmettelijke corona-mutatie alleen onbegeleide overtochten naar het Europese continent zijn toegestaan. Er wordt momenteel op het hoogste niveau geschakeld om een nauwkeurig beeld te krijgen van wat de deze wijzigingen voor de transportsector betekenen.

Lees meer

Europese Commissie presenteert noodplannen voor no-deal-Brexit

De Europese Commissie (EC) heeft op 11 december 2020 haar noodplannen gepresenteerd in het geval van een no-deal-Brexit. Eind dit jaar loopt de transitieperiode af en als er voor die tijd geen handelsakkoord is gesloten zullen er ernstige verstoringen ontstaan. Om die zoveel als mogelijk te voorkomen heeft de EC gerichte noodmaatregelen voorgesteld.

Lees meer

Update: Werkwijze doorgaande NCTS documenten bij binnenkomst over zee vanuit het VK na Brexit

De Douane heeft een nieuwe versie van de brief “Werkwijze doorgaande NCTS documenten bij binnenkomst over zee” opgesteld. De wijzigingen zien vooral op de te gebruiken codes voor de rederij en een andere volgorde van de procedurele stappen.

Let op: voor alle binnenkomende doorgaande NCTS documenten geldt deze procedure. Ongeacht of het kantoor van bestemming is gelegen in Nederland dan wel in een andere lidstaat of land dat is aangesloten bij de overeenkomst voor gemeenschappelijk douanevervoer.

Lees meer

Webinar Nieuwe definitie van exporteur

Op 1 januari 2021 zal de Douane de nieuwe definitie van exporteur gaan handhaven. Deze nieuwe definitie heeft binnen de EU tot veel discussie en vragen geleid. Derhalve is de handhaving van het begrip door de Nederlandse Douane tot drie keer toe uitgesteld. Op dinsdag 15 december a.s. van 15.30 – 17.00 uur organiseert Fenex een webinar voor haar leden.

Lees meer