Mededelingen omtrent ICS 2 Release 2

Er zijn grote veranderingen op komst voor het binnenbrengen van luchtvracht in de EU. Lidstaten zullen op verschillende momenten overgaan op het nieuwe systeem. Indien goederen in een andere lidstaat binnenkomen, moet je goed uitzoeken welke overgangsperiode in die lidstaat geldt. Nederland neemt ICS2 R2 vanaf 1 juli 2023 in gebruik.

Op de website van de belastingdienst wordt de volgende informatie over de planning verstrekt:

“U kunt vanaf 1 juli 2023 aansluiten op ICS2 voor het indienen van de summiere aangifte binnenbrengen (ENS). Dit geldt alleen voor goederen die via de lucht als 1e in Nederland de EU binnenkomen.

Er is een overgangsperiode (deployment window) van 1 juli 2023 tot 1 oktober 2023.

De overgang naar ICS2 vindt plaats in overleg met de Douane in fasen:

  • carriers: 1 juli 2023 – 1 augustus 2023
  • postbedrijven, expres koeriers en overige house filers: 1 augustus 2023 – 1 oktober 2023

Tot 1 juli 2023 blijft de huidige werkwijze in Nederland ongewijzigd en wordt de ENS gedaan via ICS1. Postbedrijven, expres koeriers en overige house filers doen hun ENS-aangifte tot 1 oktober 2023 ook nog via ICS1.”

Tevens delen we met jullie de FIATA Quick Guide & FAQs. Hierin staan verschillende tips die voor expediteurs ook handig zijn. Expediteurs dienen goed met (air)carriers en hun opdrachtgevers af te stemmen wie de ENS-aangifte doet. Dit omdat ICS2 R2 de mogelijkheid tot multiple filing biedt. Meerdere partijen in de keten kunnen dus informatie verstrekken (filen) met betrekking tot de ENS-aangifte. Als de expediteur ervoor kiest om een deel van de informatie zelf te verstrekken in de ENS-aangifte (als house filer), moeten goede afspraken worden gemaakt met de carrier. We vermoeden echter dat in de praktijk de (air)carrier in de meeste gevallen de volledige ENS-aangifte zal doen. Hiervoor is het wél noodzakelijk dat de expediteur informatie verstrekt aan de (air)carrier, omdat meer informatie op house niveau nodig is.

Daarbij is er zowel sprake van pre-load als pre-arrival informatie die moet worden verstrekt. In de pre-load fase moet voor het laden van de goederen al de minimale gegevensset voor de ENS-aangifte worden ingediend (ook wel PLACI genoemd: Preloading Advance Cargo Information). Dit betreft informatie op house niveau! In de pre-arrival fase wordt de ENS aangevuld met de ontbrekende gegevens.