Uitstel Britse SPS-controles tot eind volgend jaar

De vanaf 1 juli en later dit jaar geplande Sanitary and Phytosanitary (SPS) controles op importen in het Verenigd Koninkrijk zullen dit jaar niet meer worden geëffectueerd.

De belangrijkste reden is dat “Britse bedrijven en consumenten al getroffen worden door stijgende kosten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en door de energieprijzen. Het zou daarom verkeerd zijn om op dit moment nieuwe administratieve lasten op te leggen en verstoringen in havens en toeleveringsketens te riskeren”, aldus Brexit-minister Jacob Rees-Mogg.

De Britse regering heeft aangekondigd komende herfst een Target Operating Model te publiceren dat uiteen zal zetten hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit zal komen te zien. De herziene datum voor de invoering van deze controles is eind 2023. Deze nieuwe aanpak zal zowel van toepassing zijn op goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld. Concreet zullen de volgende controles die gepland waren voor invoering vanaf juli 2022 nu niet worden ingevoerd:

  • De vereiste om verdere sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan te verplaatsen naar een grenscontrolepost (BCP)
  • Safety & Security verklaringen bij invoer uit de EU
  • Verdere gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU
  • Verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU

Het Border Operating Model zal worden bijgewerkt om dit weer te geven. De reeds ingevoerde controles blijven van kracht.

Klik hier voor meer informatie.