Voorkom veelvoorkomende fouten bij transport VK

Ondanks een aantal incidenten zijn de eerste weken van de nieuwe Brexit fase redelijk goed verlopen. Toch merkt de Britse douane op dat bepaalde fouten veel voorkomen. In dit artikel lees je hoe je die kan voorkomen.

Get Ready for Brexit – algemeen 1

Vanaf 2 januari moeten iedereen die goederen naar en van het Verenigd Koninkrijk vervoert zich aanmelden voor de Goods Vehicle Movement Service (GVMS).

Douaneaangifte
Degene die de douaneaangifte doet voor de goederen, moet:

  • De dubbele locatiecode gebruiken voor alle uitvoeraangiften van GB naar de EU, wanneer de goederen via Dover en de Eurotunnel worden vervoerd. Dit geeft flexibiliteit op de route. De locatiecodes controleren voor roll-on-roll-off grenslocaties voor gebruik in CDS of CHIEF.
  • Ervoor zorgen dat ‘RRS01’ op de douaneaangifte wordt ingevuld in vak 44 voor CHIEF of data-element 2/2 voor de CDS, als u de goederen gaat vervoeren via een GVMS-grenslocatie. Als dit niet gebeurt, kan GVMS het niet valideren op de ingediende GMR. Raadpleeg voor meer informatie de onlangs gepubliceerde Customs Information Paper.
  • De status controleren van de aangiften zodra de goederen zijn aangekomen in GB, omdat u mogelijk verdere actie moet ondernemen om de goederen vrij te geven als ze worden vastgehouden bij de douane.

 

Als bovenstaande gegevens niet kloppen, is de GMR ongeldig en kan de lading of wagen niet aan boord van het schip gaan.

Vervoerders
Verder ziet de Britse douane met name problemen ontstaan bij het aanmaken van de Goods Movement References (GMR’s) in GVMS. Daardoor komen vrachtwagens stil te staan bij de grens.

Om deze problemen te voorkomen benadrukt de douane dat:

  • Een GMR nodig is voor alle transporten, inclusief leeggoed.
  • De vervoerder de juiste type aangiftereferentie moet invoeren
    • Entry Reference Number (ERN) voor invoer via CHIEF, of Movement Reference Number (MRN) voor invoer via de Customs Declaration Service (CDS).
    • Declaration Unique Consignment Reference (DUCR) voor uitvoer via CHIEF of CDS. Controleer welke referenties moeten worden ingevoerd in een GMR op de website van de Britse overheid – Verkrijg een Goods Movement Reference.
  • Niet de referenties van de oplegger gebruikt wordt bij het invoeren van het voertuigregistratienummer (VRN) in de GMR voor begeleid transport. De vervoerder kan de GMR in dat geval niet valideren. Het VRN moet overeenkomen met het voertuig dat de GMR presenteert.

 

Douanecontrole
Om erachter te komen of de goederen of lading gecontroleerd moet worden, voer je op deze website de GMR in. Bij een douanecontrole moet je langsgaan bij een Inland Border Facility, als je via de haven van Dover of de Kanaaltunnel vervoert. Voor alle andere havens moet bij controle naar de inspectiedienst in of nabij de haven.

Meer informatie
Vervoer je naar het VK, maar ben je nog niet aangemeld bij het GVMS? Doe dat dan hier. Op deze website lees je wat je allemaal moet doen om te kunnen vervoeren naar het Verenigd Koninkrijk.

Extra ondersteuning nodig?
Als je een specifieke vraag hebt over importeren of exporteren, kan je de CIT-hulplijn van de Britse douane bellen (Customs and International Trade) op 0300‌‌ ‌322‌‌ ‌9434. De hulplijn is geopend van maandag t/m‌‌ ‌vrijdag van‌‌ 8.00‌‌ ‌‌‌tot‌‌ 22.00 uur en in het weekend van‌‌‌‌ 8.00 tot 16.00 uur.