Sanctiemaatregelen Rusland

De Europese Commissie heeft afgelopen week een nieuw sanctiepakket afgekondigd.

Over de sanctiemaatregelen voor Rusland en Belarus wordt via een aantal kanalen gecommuniceerd, zoals de websites van de RvO en douane voor bedrijven, specifiek inval Rusland in Oekraïne waar de Douane in samenwerking met de RvO voor content zorgt. Zie ook bijgaand een door de Douane opgestelde FAQ. De uitbreiding van de sanctiemaatregelen wordt ook op voornoemde websites vermeld.

De Europese Commissie heeft afgelopen week een nieuw sanctiepakket afgekondigd. Op 16 maart jl. is eveneens een FAQ document opgesteld door de EC, welke te vinden is via deze link. Hierin worden vragen beantwoord die onder andere zien op export van dual use goederen en technologische producten, eigendommen van de staat Rusland of gesanctioneerde Russische personen/entiteiten en interpretatie van verschillende termen. Meer informatie is te vinden op de speciaal daarvoor ingerichte site van de EC.

Nieuw in de sancties is de volledige ban op transacties met bepaalde transportbedrijven in handen van de Russische staat, waaronder de grootste Russische vervoerder Sovcomflot. Dit verbod geldt voor zowel directe als indirecte betrokkenheid in contracten, investeringen en transacties met Sovcomflot.