Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  Persbericht: Strategische partnerships in logistieke sector zijn dé route naar innovatie en groei

  11-2-2013

  Amsterdam, 11 februari 2013

  Strategische partnerships in logistieke sector zijn dé route naar innovatie en groei

  Strategische partnerships tussen verladers en logistiek dienstverleners zijn een voorwaarde voor een betere performance en een grotere winstpotentie voor logistieke bedrijven. Dit betekent dat zij samen intensiever moeten optrekken om de logistiek te vernieuwen en onderscheidend te kunnen zijn. Om dit te realiseren, moeten beide partijen serieus investeren in het uitbouwen van een eenvoudige klantrelatie naar een volwaardig partnership. Dit concludeert ABN AMRO in het rapport "Logistieke waarde creëer je samen".

  Het door Panteia uitgevoerde onderzoek naar ontwikkelingen in de logistieke sector werd samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie FENEX verricht.

  De logistieke sector realiseert al jarenlang lage marges. Hierdoor staan noodzakelijke investeringen onder druk. De inzet van tenders heeft met name geleid tot kostenreducties, en zijn te veel gericht geweest op de korte termijn. Het moment is aangebroken om het vizier samen te richten op onderscheidend vermogen; door de logistieke activiteiten te koppelen aan de lange termijn strategie.

  Uitbouwen van klantrelaties

  Volgens ABN AMRO bieden partnerships zowel logistiek dienstverleners als verladers veel potentie in de logistieke keten. De focus dient hierbij te liggen op het uitbouwen van relaties en een open communicatie over strategie, gebaseerd op wederzijdse expertise en kennis van elkaars wereld. Op die manier investeren in de lange termijn draagt bij aan de continuïteit van zowel verlader als logistiek dienstverlener. Het mes snijdt dan immers aan twee kanten: verladers krijgen de beste logistieke oplossingen en logistiek dienstverleners beschikken over de ruimte en capaciteit om te investeren in vernieuwende logistieke concepten.

  Investeren in klantrelatie loont

  "Bedrijven die vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid een efficiënte logistieke keten nastreven door serieus te investeren in de klantrelatie kunnen nieuwe kansen creëren. Hierbij gaat het niet alleen om (sub)optimalisatie van bestaande ketens, maar moeten zij vooral inzetten op waardecreatie. Logistiek dienstverleners en verladers moeten zich nadrukkelijker uitspreken voor een langdurig partnership gericht op het realiseren van innovaties in de keten", benadrukt Bart Banning, sector banker Transport en Logistiek van ABN AMRO. Twee op de drie verladers en logistiek dienstverleners erkennen dat partnerships leiden tot een versnelling in innovatie. Toch komt dit nog onvoldoende van de grond. Partijen kennen elkaars processen onvoldoende en delen strategische doelstellingen niet of in beperkte mate. "Dat is een gemiste kans: investeren in de klantrelatie loont en zorgt voor een positief effect op de gehele Nederlandse logistieke sector", aldus Banning.

  Het rapport is vanaf nu te downloaden via: www.abnamro.nl/transport  

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  ABN AMRO

  Bart Banning - sector banker Transport en Logistiek

  Bart.banning@nl.abnamro.com  

  06 51 30 13 96

  TLN / FENEX

  Floris Liebrand – perswoordvoerder

  fliebrand@tln.nl

  06 51 80 63 40

  Terug naar het overzicht