Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  Inleiding Douane Venlo

  ​​​Start: Ntb.


  Algemeen

  Bij de cursus Inleiding Douane ligt de nadruk met name op de processen van de internationale logistiek en handel en hoe Douane daarin kan passen voor bedrijven.

  Daarbij wordt onder andere ingegaan op de plek van Douane in een logistieke keten, AEO, douanerisico’s en natuurlijk de verschillende aangifteverplichtingen en -mogelijkheden.

  Doelgroep
  De cursus is uitermate geschikt voor bedrijven die zelf geen douaneactiviteiten in huis hebben, maar wel regelmatig met Douaneprocedures te maken krijgen. De cursus is ook bedoeld voor mensen die (nog) geen declarant zijn maar wel in het aangifteproces deelnemen, of medewerkers die niet zelf aangiften doen, maar wel met douaneprocessen in aanraking komen.

  Lesprogramma
  Rol van de Douane in de internationale logistiek en –handel
  In dit deel wordt ingegaan op waarom de Douane er is, wat de Douane doet en hun plek in de logistiek en handel. Deze inleiding is nodig om in het vervolg van de cursus een goed beeld te kunnen hebben bij het hoe en waarom.

  Inkomende goederenstromen
  Aan de hand van praktijkcases wordt behandeld waar bedrijven mee te maken krijgen als goederen van buiten de Europese Unie komen. In dit deel wordt vanzelfsprekend het invoerproces behandeld, maar onder andere ook douanevervoer (transit), opslag (entrepot) en fiscale vertegenwoordiging. Daarbij wordt ingegaan op regels, procedures, risico's èn de mogelijkheden die bedrijven hebben om douaneprocedures in hun eigen processen in te passen.

  Uitgaande goederenstromen
  Uitgaande goederenstromen zijn niet simpelweg het omgekeerde van inkomende. Export heeft een eigen karakter met haar eigen regels, procedures, risico's en mogelijkheden. In dit deel wordt ingegaan op zaken zoals uitvoeraangiften, het Export Control System (ECS) en bewijzen van preferentiële oorsprong (bijv. EUR-1 certificaten). Ook de uitgaande goederenstromen worden behandeld aan de hand van praktijkcases.

  Compliance & control
  Bij grensoverschrijdend goederenvervoer kunnen bedrijven te maken krijgen met grote financiële- en veiligheidsrisico's. Omdat de Douane niet iedere goederenzending kan controleren, wordt veelal vertrouwd op de administratie en organisatie van de bedrijven zelf. Maar met vertrouwen komt ook verantwoordelijkheid en vaak ook aansprakelijkheid. In dit onderdeel wordt onder andere ingegaan op AEO certificering, (In)Directe Vertegenwoordig, maar ook hoe te handelen als iets niet goed is gegaan (bezwaar procedures).

  Ontwikkelingen
  In het laatste onderdeel wordt ingegaan op ontwikkelingen op het gebied van Douane in de nabije toekomst. In 2013 is de nieuwe Europese Douanewetgeving (UCC) definitief geworden en vanaf 2016 zal dit geïmplementeerd worden. Ook worden de IT systemen van de Douane zelf vernieuwd (AGS en DTV). Daarnaast heeft de Douane een nieuwe handhavingsstrategie ontwikkeld. Al deze zaken maken dat in de nabije toekomst veel zal veranderen. Als afsluiting van de cursus worden deze ontwikkelingen in hoofdlijnen geschetst en aangegeven wat het voor bedrijven in de praktijk kan betekenen.
   
  Klik hier voor de leaflet Inleiding Douane.

  Duur en lestijden
  De cursus duurt 3 lesavonden, welke worden gegeven van 18.30 tot 21.30 uur.

  Startdatum
  Ntb.

  Lokatie 
  Ntb.

  In-company
  De cursus wordt tevens als een in-company cursus aangeboden en kan derhalve in overleg op andere lokaties plaatsvinden.
   
  Cursusboek
  De cursisten ontvangen een cursusboek dat ook na afloop van de cursus een waardevol naslagwerk voor de praktijk is.

  Certificaat
  Degenen die alle lesavonden hebben bijgewoond, krijgen na afloop van de cursus een bewijs van deelname.

  Cursusgeld
  Het cursusgeld is vastgesteld op € 322,50 (voor leden van FENEX) en € 385,- (voor niet-leden van FENEX), prijswijzigingen voorbehouden en ex. BTW. Genoemde bedragen zijn inclusief het cursusboek.
   
  Aantal cursisten
  Het aantal cursisten is vastgesteld op minimaal 7 en maximaal 15.
   
  Annulering
  Bij schriftelijke annulering tot 3 weken voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht. Bij tussentijdse beëindiging van de cursus is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

  Aanmelding
  U kunt zich voor deze cursus online inschrijven. Ongeveer 3 weken voor aanvang ontvangt u een uitnodiging met verdere informatie.

  Terug naar het overzicht