Foto: Bart Kerklaan

Introductie Fiscale Vertegenwoordiging

Start: Op aanvraag.
Deze cursus wordt alleen als in-company aangeboden!

Inhoud en doelgroep

Wist u dat 83% van de leden van FENEX de fiscale vertegenwoordiging beschouwt als een Unique Selling Point om goederenstromen via Nederland te laten lopen? De fiscale vertegenwoordiging is echter niet zonder verplichtingen!

In Nederland bestaat de mogelijkheid om, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, de Omzetbelasting bij het invoeren van goederen te verleggen (in plaats van afdragen en terugvragen). Dit is een belangrijk liquiditeits- en financieringsvoordeel en kan ook door buitenlandse ondernemers worden toegepast door het aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger. Deze dienst wordt voornamelijk door (douane-)expediteurs aangeboden.

Aan het optreden als fiscaal vertegenwoordiger zijn echter voorwaarden en verplichtingen verbonden. De logistiek dienstverlener die optreedt als fiscaal vertegenwoordiger voor zijn buitenlandse opdrachtgever moet ook de BTW-verplichtingen op de goederenstroom van deze opdrachtgever vervullen. Hierbij krijgt hij een aansprakelijkheid voor de btw en moeten vele zaken op een verantwoorde wijze worden geregeld. Dit vergt een goede basiskennis van de ‘dienst’. Verder moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt met klanten en goede communicatie plaatsvinden met de interne/administratieve organisatie. Dit moet er voor zorgen dat de formaliteiten correct worden nageleefd, de werkzaamheden soepel verlopen en risico’s worden vermeden.

Doelgroep
De cursus Introductie Fiscale Vertegenwoordiging is met name bedoeld voor sales medewerkers en management. Voor medewerkers die direct betrokken zijn bij de werkzaamheden, zoals: Expeditiemedewerkers, douanedeclaranten, finance en administratief medewerkers biedt Fenex een uitgebreide cursus aan: zie cursus Fiscale Vertegenwoordiging.

Lesprogramma

Tijdens de cursus zal ondermeer ingegaan worden op de volgende vragen:

  • Wat houdt Fiscale Vertegenwoordiging in?
  • Wat zijn de voordelen voor de klant?
  • Wat betekent dit voor de eigen organisatie?

Duur, datum en locatie

Duur en lestijden
De cursus duurt 2 lesavonden van 2,5 uur.

Startdatum 
In overleg.

Locatie 
Deze cursus wordt alleen in-company aangeboden.

Docent
De lessen worden gegeven door de heer Drs. Paul A. Barendregt.

Cursusboek
De cursisten ontvangen een cursusboek dat ook na afloop van de cursus een waardevol naslagwerk voor de praktijk is.

Certificaat
Deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een bewijs van deelname.

Investering en aanmelden

Cursusgeld 
Op aanvraag.

Aantal cursisten
Het aantal cursisten is vastgesteld op minimaal 10 en maximaal 15.

Voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte kun je een bericht sturen naar opleidingen@fenex.nl.