Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  Douane voor transportbedrijven

  Start: Ntb.

  Algemeen

  Bij de cursus Douane voor Transportbedrijven ligt de nadruk met name op de processen van de internationale logistiek en handel en hoe Douane daarin kan passen voor bedrijven. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de plek van Douane in een logistieke keten, AEO, douanerisico’s en natuurlijk de verschillende aangifteverplichtingen en –mogelijkheden.

  Doelgroep

  De cursus Douane voor Transportbedrijven is geschikt voor vrijwel alle medewerkers van transportbedrijven. Van management, sales, en planners tot chauffeurs. De cursus geeft in drie dagdelen een goed algemeen beeld. Ook kunnen deelnemers achteraf beter fungeren als gesprekspartner met de Douane, klanten en leveranciers. De cursus is ook geschikt als opstap naar meer diepgaande opleidingen zoals Assistent Declarant en Declarant. 


  Lesprogramma
  Rol van de Douane in de internationale logistiek en –handel
  In dit deel wordt ingegaan op waarom de Douane er is, wat de Douane doet en hun plek in de logistiek en handel. Deze inleiding is nodig om in het vervolg van de cursus een goed beeld te kunnen hebben bij het hoe en waarom.

  Inkomende goederenstromen
  Aan de hand van praktijkcases wordt behandeld waar bedrijven mee te maken krijgen als goederen van buiten de Europese Unie komen. In dit deel wordt vanzelfsprekend het invoerproces behandeld, maar onder andere ook douanevervoer (transit), opslag (entrepot) en fiscale vertegenwoordiging. Daarbij wordt ingegaan op regels, procedures, risico's èn de mogelijkheden die bedrijven hebben om douaneprocedures in hun eigen processen in te passen.

  Uitgaande goederenstromen
  Uitgaande goederenstromen zijn niet simpelweg het omgekeerde van inkomende. Export heeft een eigen karakter met haar eigen regels, procedures, risico's en mogelijkheden. In dit deel wordt ingegaan op zaken zoals uitvoeraangiften, het Export Control System (ECS) en bewijzen van preferentiële oorsprong (bijv. EUR-1 certificaten). Ook de uitgaande goederenstromen worden behandeld aan de hand van praktijkcases.

  Compliance & control
  Bij grensoverschrijdend goederenvervoer kunnen bedrijven te maken krijgen met grote financiële- en veiligheidsrisico's. Omdat de Douane niet iedere goederenzending kan controleren, wordt veelal vertrouwd op de administratie en organisatie van de bedrijven zelf. Maar met vertrouwen komt ook verantwoordelijkheid en vaak ook aansprakelijkheid. In dit onderdeel wordt onder andere ingegaan op AEO certificering, (In)Directe Vertegenwoordig, maar ook hoe te handelen als iets niet goed is gegaan (bezwaar procedures).

  Ontwikkelingen
  In het laatste onderdeel wordt ingegaan op ontwikkelingen op het gebied van Douane in de nabije toekomst. In 2013 is de nieuwe Europese Douanewetgeving (UCC) definitief geworden en vanaf 2016 zal dit geïmplementeerd worden. Ook worden de IT systemen van de Douane zelf vernieuwd (AGS en DTV). Daarnaast heeft de Douane een nieuwe handhavingsstrategie ontwikkeld. Al deze zaken maken dat in de nabije toekomst veel zal veranderen. Als afsluiting van de cursus worden deze ontwikkelingen in hoofdlijnen geschetst en aangegeven wat het voor bedrijven in de praktijk kan betekenen.

  Klik hier
  voor de leaflet Cursus Douane voor transportbedrijven.

  Duur
  De cursus duurt 3 lesavonden.

  Locatie
  Ntb.


  Startdatum /
  In-company
  Ntb.

   
  Cursusboek
  De cursisten ontvangen een cursusboek dat ook na afloop van de cursus een waardevol naslagwerk voor de praktijk is.

  Certificaat

  Degenen die alle lesavonden hebben bijgewoond, krijgen na afloop van de cursus een bewijs van deelname.

  Cursusgeld
  Het cursusgeld is vastgesteld op € 322,50 (voor leden van FENEX) en € 385,- (voor niet-leden van FENEX), prijswijzigingen voorbehouden en ex. BTW. Genoemde bedragen zijn inclusief het cursusboek.
   
  Aantal cursisten

  Het aantal cursisten is vastgesteld op minimaal 7 en maximaal 15.
   
  Annulering

  Bij schriftelijke annulering tot 3 weken voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht. Bij tussentijdse beëindiging van de cursus is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

  Aanmelding
  U kunt zich voor deze cursus online inschrijven. Ongeveer 2 weken voor aanvang ontvangt u een uitnodiging met verdere informatie.