Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  FL/20/032 Coronavirus: Douane schaalt werkzaamheden af

  19-3-2020

  Aan de leden

  Aan de leden van de Raad voor Douanelogistiek

   

   

  Rotterdam, 19 maart 2020

  SV/TK

  FL/20/032

   

   

  Geachte leden,

   

  Coronavirus: Douane schaalt werkzaamheden af

   

  Van de Douane ontvingen wij onderstaand bericht:

   

  ODB Mededeling:

  De uitbraak van het Coronavirus heeft wereldwijd een grote impact op burgers en bedrijven. Dat geldt ook voor het werk van de Nederlandse Douane. Daarbij staat vanzelfsprekend de gezondheid van onze medewerkers voorop. De Douane gaat daarom zijn werkzaamheden, waar mogelijk en verantwoord, deels ‘afschalen’. We zorgen er vanzelfsprekend voor dat de vitale werkprocessen op orde blijven. En dat daarmee de continuïteit van de douaneprocessen in relatie tot het goederenverkeer zoveel mogelijk wordt gewaarborgd.

   

  De Nederlandse Douane heeft de afgelopen dagen een aantal vitale douaneprocessen aangewezen waarmee we de dienstverlening aan het bedrijfsleven blijven faciliteren. Dat betekent dat alle (telefonische en digitale) loketten open zijn en dat de dienstverleningskanalen volledig in bedrijf zijn. Ook continueert de Douane de reguliere aangiftebehandeling en vrijgave van goederen en de reguliere handhavingstaken met betrekking tot het borgen van de gezondheid van burgers en de veiligheid van de samenleving. Dat heeft onze grootste prioriteit. Bovendien moet de fiscale kerntaak op verantwoord niveau worden gehandhaafd. Werkzaamheden voor de overige handhavingsgebieden worden afgeschaald.

   

  De Douane vertrouwt erop dat met deze afschaling van het operationele werk een goede balans is gevonden tussen het beperken van de gezondheidsrisico’s voor douanemedewerkers en de opdracht van de Douane om bij te dragen aan de veiligheid en gezondheid van de samenleving. Over de uitwerking van de genomen maatregelen voert de Douane nader overleg met de opdracht gevende departementen.

   

  Wij zullen u blijven informeren over de maatregelen van het kabinet om het bedrijfsleven te ondersteunen. Daarbij doen wij een oproep mee te denken waar Douane bedrijven verder zou kunnen ondersteunen als het gaat om douaneprocedures e.d.

   

  Vragen? Mail het Bedrijven Contact Punt (BCP)

  In verband met de maatregelen in relatie tot het Coronavirus vragen we zakelijke klanten van de Douane om hun vragen alleen te stellen via het bij hen bekende mailadres van het BCP. De Douane zal deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden en indien nodig via de mail of per telefoon contact met de betrokken klanten opnemen.

   

  Indien u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u zich melden bij het secretariaat van FENEX via secretariaat@fenex.nl.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Stefan Verhagen