Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  FL/16/128 Rechter spreekt zich uit over vasthouden Hanjin containers

  2-9-2016
  Aan de leden

  Aan de leden van de Raad voor Zeehavenlogistiek

  Aan de leden van de Raad voor Douanelogistiek

  Aan de leden van de Raad voor Opslag en Distributielogistiek

   

   

   

  Rotterdam, 2 september 2016

  MvP/LK

  FL/16/128

   

   

  Geachte leden,

   

  Rechter spreekt zich uit over vasthouden Hanjin containers

   

  De rechtbank in Rotterdam heeft zojuist uitspraak gedaan in het kort geding aangespannen door TLN/FENEX, EVO en Fenedex en diverse bedrijven tegen ECT. De reden hiervoor was dat ECT een hoog lumpsumtarief vroeg voor het vrijgeven van containers van de in problemen verkerende Koreaanse rederij Hanjin. De rechter heeft in haar uitspraak geoordeeld dat een lumpsumtarief onrechtmatig is. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten in rekening brengen met een opslag van 25 euro voor administratiekosten.

   

  Uitspraak rechter

  Door de rechter werd aangegeven dat dit een bijzondere situatie is. ECT heeft in de huidige situatie te maken met vele wederpartijen in plaats van alleen Hanjin. De rechter heeft aangegeven dat ECT vooralsnog een retentierecht mag toepassen. De rechter heeft de gefixeerde vergoedingen van 1.000 euro voor een gewone container en 1.500 euro voor speciale containers als onrechtmatig geoordeeld. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten plus een opslag van 25 euro in rekening brengen. De rechter heeft voorts bepaald dat ECT geen borg mag vragen. Alleen de leden van de vier eisende verenigingen kunnen op dit vonnis aanspraak maken. Zij moeten, naast de gebruikelijke voorwaarden voor het vrijstellen van containers, bij ECT aantonen dat zij lid zijn van voornoemde organisaties.

   

  Stap in de goede richting

  De situatie omtrent Hanjin is uitermate vervelend en levert alleen verliezers op. EVO, Fenedex, TLN en FENEX zijn desondanks van mening dat deze uitspraak een stap in de goede richting is. We zetten graag de constructieve dialoog met alle betrokken ketenpartijen voort.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Robin van Leijen