Nieuwe e-commerce regelgeving per 1 juli

Op 1 juli aanstaande treedt nieuwe e-commerce regelgeving in werking. Over alle goederen die van buiten de EU rechtstreeks aan de consument worden afgeleverd, moet btw worden betaald. De vrijstelling van € 22,- komt namelijk te vervallen

Fietskoeriers-1200×600-c

Op 1 juli 2021 treedt nieuwe e-commerce regelgeving in werking. Over alle goederen die van buiten de EU rechtstreeks aan de consument worden afgeleverd, moet btw worden betaald. De vrijstelling van € 22,- komt namelijk te vervallen. Omdat de btw ontvangen moet worden door het land waarin de consument de goederen ontvangt, moeten de goederen ook in dat land worden aangegeven en moet de in dat land vastgestelde btw worden betaald.

Aan de administratieve rompslomp die dit met zich brengt, is gelukkig gedacht. Er wordt op 1 juli 2021 namelijk ook een éénloketsysteem (import One Stop Shop, afgekort iOSS) geïntroduceerd. Het systeem DECO (Douane e-commerce) faciliteert het éénloketsysteem. In het éénloketsysteem kun je aangifte doen in het land van binnenkomst van de producten. De btw van de producten wordt via iOSS betaald en afgedragen aan het land waar de producten terechtkomen. Voorwaarde is wel dat de intrinsieke waarde van de goederen niet hoger is dan € 150,- (de zogenaamde lagewaardezendingen) en dat de goederen niet voorkomen op de negatieve lijst.

Dit is uiteraard in een notendop. Uitgebreide informatie lees je in onze Q&A, waarin we ook een aantal belangrijke links hebben opgenomen.