Lesprogramma
Het lesprogramma bestaat uit 4 Modules:
Module I
Organisatie van de Belastingdienst
Inzicht in de structuur en organisatie van de belastingdienst en de relatie met instellingen zoals de Belastingdienst/CDIU en het CBS.
Internationale Organisatie
Geeft inzicht in verschillende organisaties in de internationale handel onder andere de GATT/WTO, de Wereld Douane Organisatie en de Europese Unie. Deze kennis is wezenlijk van belang voor een beter begrip van de internationale handel.
Formele bepalingen
Kennis van en inzicht in de belangrijkste formele bepalingen van het Douanewetboek van de Unie (DWU) en de Nationale douanebepalingen, zoals het Unie douanevervoer, het systeem van aangifte, documenten en verschillende douane opslagsystemen.
Accijns en Omzetbelasting
Globale kennis en inzicht in deze twee nationale belastingen.
Module II
Tarief
Kennis en inzicht in de begrippen GS, GN en Taric en het gebruik van indelingsregels. Voorts wordt de nadruk gelegd op het belang van (aanvullende) aantekeningen, nationale uitspraken alsmede jurisprudentie van het Hof van Justitie. Daarnaast wordt ingegaan op andere instrumenten om de uniforme toepassing van het douanetarief te waarborgen zoals indelingsverordeningen, toelichtingen (GS/GN) en comité-verklaringen.
Heffingen
Kennis van en inzicht in het systeem van heffingen, zoals invoerrechten, BTW, accijnzen, antidumpingheffingen, de tarieven hiervan, tariefcontingenten, tariefpreferenties en schorsingen.
Landbouw
Globaal inzicht in de doelstellingen van het beleid van de EU met betrekking tot de landbouwpolitiek, alsmede de wijze waarop deze worden gerealiseerd.
Herkomst en oorsprong
Kennis van en inzicht in de begrippen herkomst en oorsprong, alsmede de gevolgen hiervan voor de verschuldigde belastingen.
Teruggaaf
Kennis van en inzicht in de gevallen waarin teruggaaf van belastingen mogelijk is, alsmede kennis van en inzicht in de hiervoor geldende procedures.
Bezwaar en Beroep
Kennis van en inzicht in de situaties waartegen bezwaar en beroep kan worden ingesteld en de hiervoor geldende procedures.
Module III
Niet fiscale taken van de Douane (VGEM)
Globale kennis van en inzicht in hoe de verschillende ministeries en inspectiediensten samenwerken met de Douane. Specifieke aandacht voor het herkennen van en toepassen van de juiste procedures voor producten die vallen onder veterinaire en fytosanitaire bepalingen, biologische landbouwproducten, voedsel- en productveiligheid en intellectuele eigendomsrechten. Alsmede aandacht voor de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken inspectiedienst en de Douane bij deze onderwerpen en de relatie met het werk van de declarant.
Module IV
Douanewaarde
Kennis van en inzicht in het systeem van waardebepaling, waardoor de cursist in staat wordt geacht voor het merendeel van de aangiften de juiste waarde te kunnen vaststellen.
Vrijstellingen
Kennis van en inzicht in het systeem van vrijstellingen en de gevolgen hiervan voor de betreffende aangiften. De cursist behoort te weten in welke gevallen vrijstellingen kunnen worden verleend, alsmede op welke wijze de vrijstelling kan worden aangevraagd.
Bestuurlijke boetes en strafrechtelijke overtredingen
Kennis van en inzicht in de gevallen waarin boeten en straffen kunnen worden
opgelegd en de hierbij behorende rechtsmiddelen.
Bijzondere douaneregelingen