Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  Get Ready for Brexit

  De Brexit houdt ons allemaal in spanning. Ongeacht de uitkomst van alle politieke onderhandelingen, bij elke vorm van Brexit ontstaan in de Nederlandse havens onherroepelijk douaneformaliteiten. FENEX doet daarom mee aan Get Ready for Brexit’, een ketenbrede oplossing voor de douaneverplichtingen die na de Brexit gelden voor het vervoer via shortsea- en ferryterminals. Deze oplossing is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de ferrymaatschappijen, de Nederlandse Douane, belangenorganisaties, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam en het Port Community System van Portbase. De werkwijze is in overeenstemming met Europese wetgeving. Onderstaande informatie kunt u gebruiken om zelf actie te ondernemen en/of uw klanten te informeren.

   

  Overgangsperiode Brexit eindigt 31 december 2020

  Nederlandse havens zijn 'Ready for Brexit'- Bent u dat ook? 

   

  Vanaf 1 januari 2021 gelden er douaneformaliteiten voor al het goederenverkeer tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Als Nederlandse havens zijn wij hierop voorbereid. Via Get Ready for Brexit is een ketenbrede oplossing voor Brexit ontwikkeld. Zo reist lading ook na de Brexit onveranderd snel via onze Nederlandse havens.

   

  Deze animatie toont in drie minuten hoe Get Ready for Brexit werkt

   

  Het vervoer met het Verenigd Koninkrijk begint in 2021 altijd met een aangifte bij de Douane. Is dit gedaan, dan moeten deze douanedocumenten via Portbase (het Port Community System van de Nederlandse havens) digitaal worden voorgemeld bij de terminals. Bij alle ferryterminals en de meeste shortsea-terminals is deze digitale voormelding verplicht. Alleen dan kan de lading steeds snel de terminal op en af.

   

  Géén digitale voormelding betekent géén toegang tot de terminal. Om dit te voorkomen, zijn in iedere logistieke keten goede afspraken nodig wie wat doet. Get Ready for Brexit heeft dat samengebracht in 5 eenvoudige stappen

   

  Indien u vragen of opmerkingen heeft, kunt u zich melden bij het secretariaat van FENEX via secretariaat@fenex.nl.