Inloggen

   
Wachtwoord vergeten

  Cursus BTW entrepot (Fiscale Vertegenwoordiging)

  Ntb.

  Van de FENEX bedrijven met douaneactiviteiten biedt 69% fiscale vertegenwoordiging als dienst aan en 22% biedt deze dienst via derden aan, maar bent u wel in control?

  In Nederland bestaat de mogelijkheid om, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, de Omzetbelasting bij het invoeren van goederen te verleggen (in plaats van afdragen en terugvragen). Dit is een belangrijk liquiditeits- en financieringsvoordeel en kan ook door buitenlandse ondernemers worden toegepast door het aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger. Deze dienst wordt voornamelijk door (douane-)expediteurs aangeboden.

  Elke ondernemer heeft te maken met BTW op inkoop en verkoop van zijn goederen of diensten. Elke logistiek dienstverlener die optreedt als fiscaal vertegenwoordiger voor zijn buitenlandse opdrachtgever moet ook de BTW verplichtingen op de goederenstroom van deze opdrachtgever vervullen. Hierbij krijgt hij een aansprakelijkheid voor de BTW. Om dit op een verantwoorde wijze te doen moeten vele zaken geregeld worden.

  Een aparte regeling is er voor bedrijven die handelen in specifieke bulkgoederen via een regeling BTW entrepot. Voor buitenlandse ondernemers is hierbij het aanstellen van een fiscale vertegenwoordiger in Nederland zelfs verplicht. De omvang en waarde van deze bulktransacties is vaak relatief groot en ook het daaraan gerelateerde potentiële BTW risico.  

  Om op te treden als Fiscale Vertegenwoordiger of als houder van de vergunning BTW entrepot moet er een goede basiskennis zijn van de BTW wetgeving, met de opdrachtgever en andere betrokken partijen moeten duidelijke afspraken gemaakt worden en de interne, administratieve organisatie moet opgezet worden. Alle betrokken medewerkers hebben hun aandeel in het opbouwen van een compleet dossier voor een foutloze BTW aangifte, listing ICP en INTRASTAT aangifte.

  Doelgroep

  De cursus BTW Entrepot is een korte cursus voor medewerkers van bedrijven met een BTW Entrepot, die de cursus (Introductie) Fiscale Vertegenwoordiging hebben gevolgd. Ook is deze cursus bedoeld voor douane-expediteurs die als fiscale vertegenwoordiger optreden bij inslag of uitslag uit een BTW entrepot van een derde.

  Lesprogramma

  • Buitenlandse ondernemer & BTW entrepot
  • Typen vergunningen BTW entrepots
  • BTW entrepot –goederen
  • Aansprakelijkheid BTW entrepothouder
  • Aansprakelijkheid fiscale vertegenwoordiger
  • Administratie BTW entrepot
  • Voorwaarden voor BTW 0% tarief
  • Vrijgave uit BTW entrepot
  • Factuurvereisten BTW entrepot
  • Dossieropbouw bij inslag en uitslag
  • BTW aangiftes bij transacties in/uit BTW entrepot

  Duur en lestijden

  De cursus duurt 1 lesavond, van 18.30 uur – 21.00 uur

  Locatie

  Rotterdam (ntb).

  Docent

  De lessen worden gegeven door de heer Drs. Ing. Paul A. Barendregt

  Certificaat

  Cursisten ontvangen na afloop van de cursus een bewijs van deelname.

  Cursusgeld

  Het cursusgeld is vastgesteld op € 135 ,-- (FENEX-leden), € 150,-- (voor TLN-leden/niet-FENEX lid) en € 165,-- (voor niet leden), prijswijzigingen voorbehouden en excl. BTW.

  Aantal cursisten

  Het aantal cursisten is vastgesteld op maximaal 15.

  Annulering

  Bij schriftelijke annulering tot 3 weken voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht. Bij tussentijdse beëindiging van de cursus is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

  Aanmelding

  U kunt zich voor deze cursus online inschrijven. Ongeveer 3 weken voor aanvang ontvangt u de bevestigingsbrief met verdere informatie.